2009. február 8., vasárnap

KEDVES CÁPÁK - tanulhatunk tőlük!

Avagy: a szeretet szeretetet szül....




Megbecsülés, bizalom, hála, ragaszkodás. Emberi tulajdonságok, melyek érdekes módon az állatokban többnyire, az emberekben pedig egyre ritkábbn fedezhetőek fel. talán még nem késő tanulnunk tőlük.

Például, a cápától. A nagy, fehér cápától. Akiket különösen veszélyesnek tartanak, s annyi mindenképpen bizonyos: még a cápák közt is hatalmasak!
S hogy miért ép tőlük, tőle? Nem csak... Az állatok viselkedése, kommunikációja, az, hogy cselekedeteik ésszerűek, alantas indulatoktól mentesek, és még támadási szándékukat is többnyire figyelmeztetően jelzik - "már komolyan pipa vagyok, ha folytatod, kapsz, de éppen el is menekülhetsz" - mindannyiunk számára követendő példát adnak. Olykor pedig zavarba ejtően kedvesek, hálásak, őszinték, és szeretettelik. "jók". Erről mostanában, egy négy méteres ausztrál cápa tett tanúbizonyságot.

Arnold, egy ausztrál halász korábban kiszabadított egy nagy fehér cápát, aki belegabalyodott a halász-hálójába és így biztos halálra volt ítélve.
A férfi joggal elvárható - különösen, hogy az orka védett állat - , emberi, de mégis csak nemes cselekedetével több mázsa hálát, és némi problémát szabadított magára. Bár a szabadítás már két éve történt, ő még mindig nem tud szabadulni hálás megmentettjétől.

Mint mondja: -Követ mindenhová és jelenlétével elrémít minden egyéb halat. Fogalmam sincs, mit tehetnék ellene.Lassan azonban valamiféle vonzalom kezd kialakulni közöttük:Amikor megállok a hajómmal, közel jön hozzám, a hátára fordul, hagyja, hogy vakargassam, elégedett hangokat hallat, a szemeit forgatja és a vizet paskolja úszóival elégedettségében.

Hm... Talán, Arnoldnak a jövőben a halászat helyett kézenfekvőbb és jövedelemzőbb elfoglaltsága lehetne: cápa bemutatók, élmény hajózások, valamint természetfilm forgatás.

TÖBB KÉP A KEDVESKEDŐ CÁPÁRÓL:
http://allati.virtus.hu/?id=detailed_article&aid=54571
(ha nem indul kattintásra, másold a böngésződ címsorába)
************************************************************************************

1 megjegyzés:

  1. Az orka , más néven kardszárnyú delfin nem hal, tehát nem cápa, hanem emlős állat.

    VálaszTörlés